Ortodontija

Ortodontija je veja v zobozdravstvu, kjer z različnimi tehnikami premaknemo zobe na pravilno, funkcionalno in estetsko mesto. Nepravilnosti, ki jih zdravimo, se razlikujejo po zahtevnosti in temu primerno je na voljo tudi število različnih tehnik zdravljenja.

Fiksni zobni aparat

Nesnemni ali fiksni zobni aparat je nesnemljiv, torej si ga paciente sam ne more odstraniti. Namesti ga lahko le ortodont, aparat pa ostane nameščen do konca ortodontskega zdravljenja.

Fiksni zobni aparat je sestavljen iz nosilcev, ki se prilepijo na zobe in jim pravimo “zvezdice”. Skozi zvezdice je napeljana tanka žička loka, ki poteka od nosilca do nosilca in pritiska na zobe. Predvsem zaradi estetskih zahtev odraslih pacientov so proizvajalci zobnih aparatov začeli iskati načine, kako jih narediti čim bolj neopazne.

Klasični kovinski zobni aparati

Klasični, kovinski aparati so najpogosteje uporabljeni. Še zmeraj so najprimernejši za odpravljanje večjih nepravilnosti. Z razvojem ortodontsih tehnik so nosilci postali manjši in manj moteči. Za lepši izgled si lahko izberete različne barvne elastike.

Storitve

Najcenejši

Najbolj opazni zobni aparat

Samozaklepni zobni aparati

Pri že omenjenem klasičnem, kovinskem aparatu je žička na zvezdico pritrjena z drobno gumico. Pri sistemu samozaklepnih mehanizmov pa se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno vpenjanje žičnih lokov v utor nosilca. Lok je speljan skozi zvezdico s pomočjo “majhnih vrat”, ki jih ortodont lahko s posebnimi pripomočki odpre ali zapre.

Pri sistemu samozaklepnih nosilcev ni potrebna povezava med žičko in zvezdico. Razlika je tudi v delovanju sile, ki je na začetku zdravljenja pri tem sistemu manjša (manj trenja), kar je za paciente prijetnejše.

Lažje ohranjanje ustne higiene

Hitrejša menjava lokov

Manj kontrol pri otrodontu

Zdravljenje je nekoliko dražje

Storitve

Brezbarvni, beli zobni aparati

Glavna značilnost brezbarvnih, belih aparatov je neopaznost, ki je glavni razlog, zakaj so pri pacientih precej popularni. So nekoliko držaji od kovinskih.

Izbiramo lahko med keramičnimi ali plastičnimi nosilci. Prednost keramičnih nosilcev je, da se ne obarvajo, vendar obstaja nevarnost poškodbe zobne sklenine pri njihovem odstranjevanju. Plastični se radi obarvajo, a jih je lažje odstraniti. Po želji so lahko tudi žičke ovite v belo barvo in tako še bolj nevidne.

Storitve

Manj opazni od kovinskih zobnih aparatov

Možnost rahlega obarvanja nosilcev

Višja cena kot klasični zobni aparat

Lingvalni aparati

Lingvalni aparati so nameščeni na notranjo stran zobnega loka. Njihova prednost je nevidnost. Pomankljivost pa se skriva ravno v njihovi prednosti. Zaradi svojega položaja so v območju gibanja jezika, kar je lahko moteče. Precej bolj pozoren je treba biti pri čiščenju aparata, ustni higieni. Sama namestitev aparata je težja in zato je tudi cena višja.

Nevidni od zunaj

Težje se ga čisti

Lahko je moteč za jezik

Višja cena

Storitve

Snemni zobni aparat

Za razliko od fiksnih, se snemljivi zobni aparati lahko vzamejo iz ust. Tako si jih lahko pacienti sami vstavite ali vzamete iz ust. Pri zdravljenju je zelo pomembno, da so aparati v ustih dovolj časa in da se nosijo po navodilih ortodonta. Le z upoštevanjem navodil bodo učinkoviti in se zdravljenje ne bo podaljševalo. Ključna prednosti tovrstnih aparatov je lažje vzdrževanje dobre ustne higiene, saj ga nimamo v ustih med obrokom.

Snemni zobni aparat se uporablja, kadar želi ortodont poseči v dinamiko ravnovesja sil v ustni votlini. Za doseganje trajne spremembe mora pacient v procesu odpraviti razvade, kot so sesanje prsta, dude ali stekleničke, grizenje nohtov ali nepotrebno dihanje skozi usta. Primarna naloga je namreč odpravljanje teh navad, oziroma omogočanje pravilnega dihanja, požiranja, žvečenja in govora.

Ponavadi se s temi aparati vpliva na zobovje že v obdobju poznega mlečnega in zgodnjega menjalnega zobovja. Z zdravljenjem se začne takrat, ko je otrok sposoben sodelovanja z ortodontom in se mu lahko vzame odtis lege zob.

Storitve

Preberite si več o snemljivh zobnih aparatih podjetja Invisalign in slovenskega podjetja Shine.